Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wegańskie pączki są miękkie i puszyste, wypełnione gładkim kremem waniliowym. Są także niskokaloryczne, bo pieczone w piekarniku. Spróbuj!
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 43
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 55
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 40
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 72
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 43
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 55
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 40
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 72
Składniki
Przygotuj krem. W małym rondelku wymieszaj wszystkie składniki na krem. Podgrzewaj całość na średnim ogniu do momentu uzyskania gęstej konsystencji. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 1 minutę, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia i ostudź. Włóż krem do lodówki po przykryciu go folią spożywczą.
Przygotuj ciasto. Do miski wsyp mąkę, siemię lniane, proszek do pieczenia i drożdże. Dodaj olej kokosowy, cukier, wanilię i wodę. Mieszaj do powstania miękkiego i lepkiego ciasta. Przykryj masę lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę lub do podwojenia objętości.
Stolnicę lub blat posyp niewielką ilością mąki. Przenieś na nią ciasto i zagniataj je przez kolejną minutę. Przykryj je miską i zostaw na ok. 15 minut. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1,5 cm. Okrągłą foremką lub szklanką wytnij kółka. Odkładaj je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, zachowując odległość ok. 5 cm między nimi. Przykryj pączki ściereczką i pozostaw na 45 minut. W tym czasie kółka wyrosną i będą przypominać kształtem pączki.
Upiecz pączki. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Celsjusza. Pączki piecz przez 10 minut, a następnie od razu wyjmij i odstaw do ostudzenia.
Chłodne już pączki przetnij wzdłuż na pół. Jedną połówkę posmaruj przygotowanym wcześniej, zimnym kremem. Przykryj drugą połówką i zetrzyj ewentualny nadmiar. Wegańskie pączki podawaj posypane cukrem pudrem.