Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wegetariańska lasagne"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 600
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 150
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 158
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 115
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 600
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 150
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 158
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 115
Składniki
W lekko osolonym wrzątku, przez 3 minuty, namocz płaty makaronu. Rozłóż je tak, aby nie stykały się ze sobą. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż drobno posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pomidory, koncentrat i oregano, dopraw solą i ostrą papryką. Duś przez ok. 10 minut.
Bakłażany pokrój w plastry i posyp solą. Odstaw na 10 minut i przesmaż. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułóż warstwami – płaty makaronu, plastry bakłażana, sos pomidorowy oraz trochę żółtego sera. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników. Na wierzchu ułóż warzywa.
Lasagne piecz w piekarniku w temp. 180 °C pod przykryciem przez ok. 20 minut. Następnie zdejmij pokrywkę, posyp resztą sera i zapiekaj jeszcze 10 minut. Danie wyjmij z piekarnika i odstaw jeszcze na kilka minut, aby zapiekanka nie rozpadła się przy krojeniu.Źródło: Na żywo