Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wegetariańska tortilla „Ole!”"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 27
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 19
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 20
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 22
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 27
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 19
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 20
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 22
Składniki
Ziemniaki obrać, gotować około 20 minut w lekko posolonej wodzie. Papryki umyć, wytrzeć do sucha, odciąć im wierzchy z ogonkiem, wykroić gniazda nasienne, strąki pokroić w krążki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju. Wrzucić czosnek, po chwili paprykę i przez chwilę razem poddusić. Oprószyć solą, pieprzem oraz sproszkowanym chili. Zdjąć z patelni i odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Mleko wymieszać z jajkami i przyprawić do smaku. Ziemniaki odcedzić, przestudzić, pokroić w plastry. Okrągłą formę (śr. 22 cm) posmarować odrobiną oleju. Ułożyć w niej – warstwami – plasterki ziemniaków i krążki papryki.
Zalać masą jajeczną. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Zapiekać 30 minut. Natkę pietruszki posiekać. Gotową tortillę posypać natką i ewentualnie udekorować strączkami chili.
koło 70 minut.Źródło: Życie na gorąco