Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna babka idealna na Wielkanoc i nie tylko.
forma do babki
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 716
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 79
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 716
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 79
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Herbatę zaparzyć w 1 szklance wody. Dodać rodzynki i pozostawić aż ostygnie. Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku. Rodzynki odcedzić i oprószyć mąką. Gdy masło z cukrem i żółtkami będzie utarte dodać skórkę z cytryny, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną i wlać herbatę. Zmiksować na gładką masę. Na końcu dodać rodzynki i wymieszać. Formę do babki wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wlać przygotowane ciasto. Piec ok. 1 godz. w temp. 180ºC. Gdy babka ostygnie, wyjąć ją z formy i oprószyć cukrem pudrem.