Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wielkanocna krajanka"
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 195
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 160
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 195
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 160
Składniki
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka wymieszać z 1 łyżką zimnej wody. Ubić na sztywno, porcjami dosypując cukier i cukier wanilinowy. Pianę z białek połączyć z żółtkami. Wsypać mąkę, mielone migdały i wymieszać łyżką.
Ciasto rozsmarować na wyłożonej pergaminem blasze (32x38 cm). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 12-15 minut. Od razu po upieczeniu biszkopt przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem. Zdjąć pergamin, a ciasto pokroić na trzy paski.
Dżem porzeczkowy podgrzać. Przetrzeć przez gęste sitko 2/3 dżemu, posmarować nim jeden pasek ciasta, przykryć drugim paskiem. Czekoladę stopić, wystudzić, odstawić, by ponownie zaczęła gęstnieć. Masło ucierać mikserem przez 10 minut, potem porcjami dodawać czekoladę.
Krem rozsmarować na biszkoptach przełożonych dżemem i przykryć ostatnim kawałkiem ciasta.
Marcepan zagnieść z 3,5 dag cukru pudru, 1/3 masy ufarbować na żółto, resztę na zielono. Zielony marcepan rozwałkować na placek o wymiarach jak ciasto. Z reszty cukru pudru i odrobiny soku z cytryny utrzeć gęsty lukier. Przełożone biszkopty posmarować resztą dżemu i przykryć zielonym marcepanowym plackiem.
Pokroić na porcje. Żółty marcepan rozwałkować, wyciąć foremkami ozdoby, od spodu posmarować je odrobiną lukru i przykleić do porcji krajanki. Resztę lukru przełożyć do szprycy cukierniczej z małym otworkiem i wyciskać na ciastka dekoracyjne wzorki.Źródło: Życie na gorąco