Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 498
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 77
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 158
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 498
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 77
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 158
Składniki
Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru i ciepłym mlekiem. Dodaj 10 dag mąki, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swą objętość, dołóż utarte z cukrem żółtko, całe surowe jajko, resztę mąki oraz rozpuszczone masło. Wyrób i przykryj.
Opłukany mak zalej wrzątkiem, odcedź, po czym zmiel trzykrotnie. Dodaj rozpuszczone masło, cukier, miód oraz bakalie. Całość przesmaż, stale mieszając (około 10 minut). Po przestudzeniu połącz z pianą z białek.
Ciasto rozwałkuj na prostokąt. Rozsmaruj na nim makowy farsz, pozostawiając czyste brzegi i zwiń w rulon.
Włóż makowiec do natłuszczonej, posypanej mąką formy z kominem. Odstaw do wyrośnięcia, a następnie wstaw na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C.
Gotowy wieniec możesz polać lukrem.Źródło: Kurier TV