Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wieniec marcepanowy z cynamonem"
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 90
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1734
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 38
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1588
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 90
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1734
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 38
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1588
Składniki
Ciasto podstawowe przygotuj według przepisu ze strony 38. Odstaw do wyrośnięcia na mniej więcej 40 minut.
Cynamon wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym. Marcepan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, wymieszaj z żółtkiem. Masło roztop i ostudź.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć na stolnicy oprószonej mąką. Rozwał- kuj na prostokąt 35 x 65 cm. Do posmarowania placka użyj 2/3 stopionego masła. Wyłóż na niego masę marcepanową i delikatnie rozprowadź ją łyżką po cieście, pozostawiając wolne brzegi. Całość posyp cukrem z cynamonem. Zwiń placek jak dywan.
Rulon ciasta ułóż na papierze do pieczenia. Przetnij wzdłuż (nie do końca, zdj. poniżej), powstałe dwa paski spleć i uformuj wieniec. Połóż go razem z pergaminem na blasze do pieczenia. Ciasto posmaruj pozostałym masłem, odstaw na 20 minut, aby ponownie wyrosło.
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Wstaw wieniec. Piecz 25–30 minut. Po ok. 20 minutach ciasto możesz przykryć folią aluminiową, żeby wierzch się nie przypiekł. Gotowy wieniec wystudź.
Czy wiesz, że...
Paski drożdżowego ciasta o wiele łatwiej będzie spleść, jeśli nie przetniesz rulonu do końca.Źródło: Twój Styl