Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wieniec z rodzynkami"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 733
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 149
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 86
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 134
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 733
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 149
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 86
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 134
Składniki
Rodzynki polej rumem, odstaw. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru. Dodaj tyle mąki i mleka, aby powstał gęsty zaczyn. Odstaw go do wyrośnięcia. Masło stop, przestudź. Resztę mąki przesiej do miski. Dodaj jajko, żółtko i resztę cukru. Wlej pozostałe mleko. Dołóż zaczyn, wyrób ciasto.
Pod koniec wyrabiania do ciasta dodaj stopione masło. Ciasto przykryj i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi objętość, dołóż rodzy nki, ponownie zagnieć. Ciasto podziel na 2 porcje. Uformuj wałeczki i spleć je. Połącz końce, formując wieniec. Ułóż go na blasze przykrytej pergaminem. Piecz 50 minut w temp. 200°C. Posyp cukrem pudrem. Udekoruj bakaliami.Źródło: Naj