Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 24-12-2012
Więcej informacji o przepisie
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 16
Szybkie i łatwe ciasto z mikrofali idealne kiedy masz ochotę na coś słodkiego.
Odsłon: 61616
Polecam.
Odsłon: 67
Zupa na rosole z niedzieli to idealna propozycja na pożywne i pyszne danie, k...
Odsłon: 962
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 16
Szybkie i łatwe ciasto z mikrofali idealne kiedy masz ochotę na coś słodkiego.
Odsłon: 61616
Polecam.
Odsłon: 67
Zupa na rosole z niedzieli to idealna propozycja na pożywne i pyszne danie, k...
Odsłon: 962
Składniki
Do dużej miski przesiewamy mąkę, następnie dodajemy drożdże, śmietanę lub jogurt, skórkę z cytryny, sól oraz masło pokrojone w niewielkie kawałki. Wszystko razem łączymy do uzyskania jednolitej i elastycznej konsystencji ciasto, które nie przykleja się do dłoni. Stolnicę lekko oprószamy mąką i wałkujemy ciasto na gr. kilku milimetrów. Wykrawamy kwadraty o wym. 10 x10 cm, nakładamy po łyżeczce masy makowej. Do środka jednego z pierożków dodatkowo wkładamy migdał. Pierożki zlepiamy tworząc trójkąt, boki dociskamy widelcem. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piekarnik rozgrzewamy do 160 C i pieczemy ok. 25 min. do lekkiego zarumienienia boków. Po upieczeniu od razu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy cytrynowym lukrem ( cukier puder wymieszany z wodą i sokiem z cytryny ).