Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wigilijny kompot"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2113
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 962
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 205
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20976
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2113
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 962
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 205
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20976
Składniki
Suszone owoce przebierz i opłucz pod bieżącą wodą. Wszystkie razem umieść w dużym naczyniu (może być wielki słój lub plastikowe wiadro), zalej wrzątkiem (około 4-6 l) i odstaw na dobę do namoczenia.
Po upływie tego czasu z dwóch szklanek wody, w której moczyły się owoce oraz z 1,5 szklanki cukru ugotuj syrop. Dodaj do niego 4 goździki, skórkę otartą ze sparzonej cytryny oraz laskę cynamonu. Gotuj razem 10 minut. Po tym czasie usuń przyprawy.
Odcedzony aromaty czny syrop wlej do zalewy, w której mo czą się suszone owoce, wymieszaj. Kompot przypraw do smaku sokiem wyciśniętym z cytryny.
Gotowy kompot przykryj, odstaw w chło dne miejsce (do lodówki, do piwnicy lub na balkon) na kolejną dobę. Wigilijny kompot podawaj na stół bardzo dobrze schłodzony.
20 porcji, czas ok. 30 min; porcja – 105 kcal, cena 90 grŹródło: Świat kobiety