Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wiśniowe eklerki"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27494
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 176
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 202
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1249
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27494
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 176
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 202
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1249
Składniki
Mleko zagotuj ze 125 ml wody, szczyptą soli i masłem. Wsypuj mąkę, energicznie mieszając. Gdy ciasto będzie szkliste i zacznie odchodzić od ścianek naczynia, zdejmij garnek z ognia.
Wbijaj po jednym jajku i cały czas energicznie ucieraj. Gotowe ciasto przełóż do szprycy lub woreczka z odciętym rogiem. Wyciskaj na pokrytą pergaminem blachę podłużne eklerki. Piecz 20 min w 200 st.
W 100 ml wody wy- mieszaj połowę cukru kryształu i proszek budyniowy. Do garnka włóż wydrylowane wiśnie i podgrzewaj, aż zagotuje się sok, który puszczą. Wlej rozrobiony proszek budyniowy i zagotuj, mieszając. Eklerki przekrój wzdłuż, przestudź.
Mascarpone zmiksuj z ubitą kremówką, resztą kryształu oraz cukrem waniliowym. Dolne połówki eklerek napełnij ciepłą masą wiśniową. Odstaw do schłodzenia. Krem nałóż do szprycy. Wyciśnij na wiśnie. Przykryj górnymi połówkami, posyp cukrem pudrem.
czas ok. 40 min; porcja – 360 kcal, cena 1,30 złŹródło: Świat kobiety