Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wyśmienita strucla z bakaliami"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 41
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 365
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 89
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 41
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 365
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 89
Składniki
Do pokruszonych drożdży wlej mleko, wsyp 2 łyżki cukru oraz 3 łyżki mąki, wymieszaj. Przykryj i odstaw na ok. 15 min. Marcepan pokrój w drobną kostkę. Śliwki oraz pistacje posiekaj.
Do pozostałej przesianej mąki dodaj marcepan, oba cukry, sól, przestudzony tłuszcz, żółtka oraz wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż do miski, przykryj i odstaw na ok. 60 minut w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrób, dodaj bakalie i zagnieć. Uformuj owal lub prostokąt. Dłuższe brzegi ciasta zawiń do środka – tak, by na siebie zachodziły.
Struclę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut. Piecz 50 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wierzch ciasta posmaruj roztopionym masłem i posyp cukrem pudrem.Źródło: Świat i Ludzie