Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zabajone na soku z winogron"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 157
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 312
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 18
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 116
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 157
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 312
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 18
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 116
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji ok. 2,30 zł.
Brzoskwinie przekrawamy na pół, obieramy ze skórki, wyjmujemy pestki. Owoce kroimy w ćwiartki, zasypujemy 25 g cukru, dodajemy 3 łyżki soku z cytryny i odstawiamy na 30 minut. Co jakiś czas mieszamy, aby owoce dobrze się przemacerowały.
W misce ubijamy na parze żółtka z 75 g cukru. Gdy masa będzie gęsta i puszysta, powoli wlewamy sok z winogron i dość energicznie ubijamy. Masa się trochę rozrzedzi, ale podczas ubijania zacznie gęstnieć. Na koniec dodajemy powoli 2 łyżki soku z cytryny, brandy, mąkę i skórkę cytrynową, mieszamy.
Do wysmarowanych masłem miseczek przekładamy brzoskwinie, zalewamy jeszcze ciepłym zabajone i pieczemy 8–10 minut w 225oC. Podajemy posypane cukrem w kryształkach lub cukrem pudrem.
Wartość odżywcza porcji 270 kcal Białko 5 g/Tłuszcz 4 g/Węglowodany 46 gŹródło: Rewia