Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na sernik z wykorzystaniem owoców sezonowych.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 738
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 151
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 87
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 134
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 738
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 151
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 87
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 134
Składniki
Wszystkie składniki na spód umieszczamy w miseczce i łączymy mikserem. Ciasto wałkujemy na kształt koła i wykładamy tortownice o śr. 26 cm. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 10 min. Ser razem z cukrem miksujemy, dodajemy ekstrakt oraz mąkę. Następnie śmietanę oraz po jednym jajku. Łączymy tylko do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy na ostudzony spód. Jeśli używamy dżemu musimy go lekko podgrzać i wystudzić, aby uzyskać płynna konsystencję. Łyżeczką robimy kleksy na wierzchu i nożykiem lub patyczkiem robimy zakrętasy. Pieczemy w temp. 160 C przez ok. godzinę. Jeśli chcemy, aby sernik był równy możemy go włożyć do naczynia z wodą, musimy pamiętać jednak o tym, aby wcześniej tortownicę zabezpieczyć np. papierem do pieczenia. Ponieważ woda może się dostać do sernika. Sernik po upieczeniu zostawiamy na 15 min. w piekarniku, przy zamkniętych drzwiczkach. Następnie otwieramy i czekamy kolejne 15 min. Po całkowitym ostudzeniu wkładamy na min. kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Smacznego.