Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekana brukselkowa w sosie z trzech serów"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 27
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 19
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 19
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 22
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 27
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 19
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 19
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 22
Składniki
ok. 60 minut
Brukselkę oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą, pokroić na połówki, wrzucić do posolonego wrzątku. Gotować około 15 minut. Dobrze osączyć na sitku.
Masło rozgrzać na patelni, zrumienić na nim kopytka. Szynkę pokroić na kawałeczki. Mleko wlać do miseczki, wymieszać z jajkami. Przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wszystkie trzy sery: oscypek, goudę i parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wymieszać z masą jajeczną.
Brukselkę włożyć do żaroodpornej formy. Dołożyć kopytka i szynkę, razem wymieszać. Zalać sosem serowym. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec przez 35 minut. Gotową zapiekankę posypać posiekanym szczypiorkiem.Źródło: Życie na gorąco