Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekana kapusta"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1003
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1119
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11455
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1003
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1119
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11455
Składniki
Z kapusty zdejmij liście, włóż do posolonego wrzątku i sparz. Następnie schłodź w zimnej wodzie i odcedź. W garnku rozgrzej olej i podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mięso i wymieszaj. Dołóż ryż, sól i pieprz. Całość duś do miękkości.
Przestudź i dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Sześć sparzonych liści kapusty odłóż, a resztę pokrój w szerokie paski.
Masłem wysmaruj formę do zapiekania. Na dnie rozłóż połowę bekonu, a na nim część całych liści i warstwę masy mięsnej. Posyp częścią krojonej kapusty i zalej śmietaną. Ponownie nałóż warstwę mięsa, warstwę kapusty i zalej śmietaną. Powtarzaj tę czynność aż do zużycia wszystkich składników.
Ostatnią warstwę powinny tworzyć liście kapusty, na których rozłóż plastry boczku i skrop roztopionym masłem. Piecz w temperaturze 180° C przez około 45 minut.Źródło: Na żywo