Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zapiekana z pieczarkami oraz łazankami"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 123
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 182
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 60
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 145
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 123
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 182
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 60
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 145
Składniki
Czas przygotowania: 85 minut. 1 porcja: 535 kcal. Cena porcji: 2,80 zł
Kapustę dobrze odciśnij, jeśli jest zbyt kwaśna, wcześniej opłucz ją pod bieżącą wodą, osącz i potnij na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka. Dodaj listki laurowe oraz ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Podlej małą ilością wody. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i duś kapustę pod przykryciem do miękkości (około godziny).
Pieczarki oczyść, potnij na kawałeczki. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, zeszklij na nim cebulę. Dołóż grzyby. Smaż razem kilka minut. Potem wymieszaj z kapustą. Przypraw do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi. Duś razem ok. 10 minut.
W tym czasie zagotuj w garnku posoloną wodę. Włóż łazanki, zamieszaj i gotuj 2 minuty krócej niż w przepisie podanym na opakowaniu.
Ugotowane łazanki odcedź, przelej na sitku zimną wodą, osącz. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Ułóż w nim warstwami makaron oraz kapustę z pieczarkami. Wierzch posyp startym żółtym serem. Zapiekaj 10–15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st.Źródło: Tina