Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekane pomidory"
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 194
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 160
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 194
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 160
Składniki
W rondlu rozgrzej masło i 2 łyżki oleju, dodaj mąkę, przygotuj jasną zasmażkę. Powoli, cały czas mieszając, dolewaj do niej mleko. Powstały sos doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj śmietanę. Posól i gotuj około 15 minut, aż powstanie gęsty sos.
Piersi kurczaka umyj starannie pod bieżącą wodą, osusz. Pokrój mięso na kawałki, obsmaż na reszcie oleju i wrzuć do przygotowanego sosu.
Żółtą paprykę oczyść, pokrój w kostkę i również wrzuć do sosu. Dodaj łyżeczkę marynowanego zielonego pieprzu, łyżkę orzeszków piniowych oraz 2 łyżki startego parmezanu. Sos dopraw solą i pieprzem, podgrzej, zdejmij z ognia i poczekaj, aż trochę wystygnie.
Pomidory opłucz, zetnij czubki. Wydrąż część miąższu z nasionami. Powstałe miseczki napełnij sosem z dodatkami. Pomidory włóż do brytfanny. Zapiekaj 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Przed podaniem udekoruj świeżymi ziołami.
czas ok. 60 min; porcja – 310 kcal, cena 3 złŹródło: Świat kobiety