Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekane rolki z bakłażana z nadzieniem"
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 161
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 314
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1089
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 26
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1533
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 161
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 314
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1089
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 26
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1533
Składniki
Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 3,20 zł
Kaszę bulgur płuczemy, zalewamy 600 ml wody i gotujemy tak długo, aż wchłonie wodę. Garnek zawijamy w koc i odstawiamy, aby bulgur stał się miękki.
Umyte bakłażany kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut. Potem osuszamy plastry papierowym ręcznikiem.
Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, rozmaryn, sól, pieprz i dusimy 5 minut.
Do bulguru dodajemy posiekane kapary, pistacje, pokruszone 3/4 sera feta, pieprz, sól, cynamon, kardamon, mieszamy. Nadzienie wykładamy na plastry bakłażana i zwijamy w rolki.
Układamy je w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem z pomidorów, posypujemy resztą fety i pieczemy 15 minut w 200oC.Źródło: Rewia