Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekanka góralska z ziemniaków"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 48
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 372
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 95
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 48
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 372
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 95
Składniki
Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Kiedy przestygną obierz i pokrój w plasterki.
Oczyszczone pieczarki pokrój w plasterki i podsmaż na złoto na rozgrzanym oleju.
Papryki umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w słupki. Natkę pietruszki posiekaj, a ser zetrzyj na tarce. Wymieszaj je.
Kiełbasę i boczek pokrój w cienkie plasterki lub kostkę. W posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym ułóż plastry ziemniaków, na nich usmażone pieczarki, kiełbasę i boczek, posyp serem z natką, a na koniec połóż słupki z papryki.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C. i piecz 20 minut bez przykrycia, żeby zapiekanka się zarumieniła.
Czas przygotowania: 50 minut 360 kcal/1 porcja.
Koszt: do 23 złŹródło: Tele Tydzień