Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zapiekanka z ziołami"
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5228
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4997
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 62
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 230
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5228
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4997
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 62
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 230
Składniki
Ziemniaki wyszoruj i usuń skórkę. Ostrym nożem pokrój w cienkie plastry. Przełóż do miski, dodaj sól, pieprz oraz zioła, wymieszaj. Następnie polej 4 łyżkami oleju, ponownie wymieszaj. Cebulę oraz czosnek pokrój w plasterki.
Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym olejem. Ułóż w nim plastry ziemniaków, stawiając je pionowo je- den obok drugiego. Pomiędzy ziemniaki włóż plasterki cebuli i czosnku. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C . Wstaw naczynie, piecz 50-60 min. Jeśli w trakcie pieczenia ziemniaki zbytnio się przyrumienią, wierzch zapiekanki przykryj folią aluminiową (matową stroną do góry). Podawaj jako dodatek do dań mięsnych.
Rada: Z ziemniaków możesz także przygotować zapiekankę, którą można podać jako samodzielne danie. Między talarki ziemniaków możesz włożyć pokrojoną w plastry kiełbasę lub cukinię.
Do miski wlej 200 ml mleka oraz 100 ml śmietanki kremówki 30 proc. Dodaj 2 łyżki drobno startego sera żółtego oraz 2 jajka. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zalej tą masą ziemniaki i zapiecz.
80 minut. Porcja: 320 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie