Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekanka z żółtym serem i kiełkami"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 25
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 209
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 193
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 25
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 209
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 193
Składniki
ok. 55 minut • Porcja 250 kcal • Koszt porcji ok. 3,70 zł • Przepis dla 4 osób
Ziemniaki dokładnie wyszoruj, najlepiej szczoteczką. Jeśli mają twardą, grubą skórę, cieniutko je obierz. Następnie podgotuj je lekko osolonej wodzie. Odstaw do wystudzenia.
Przestudzone ziemniaki pokrój w grubsze plastry. Wnętrze (wraz z bokami) naczynia żaroodpornego natrzyj przekrojonym ząbkiem czosnku, mocno dociskając. Następnie wysmaruj je masłem i poukładaj w nim ziemniaki na zakładkę.
Śmietanę dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zalej nią ziemniaki, posyp posiekaną natką.
Wierzch posyp ementalerem startym na tarce z drobnymi oczkami i rozłóż na nim pokrojone na kawałki masło. 5 Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekaj do chwili, aż wierzch przybierze ciemnozłocisty kolor – około 30 minut.
Zapiekankę podawaj z kiełkami rzodkiewki i sałatką warzywną.Źródło: Kobieta i życie