Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekanka ze szparagami"
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 28
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 31
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 36
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21480
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 51
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 28
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 31
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 36
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21480
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 51
Składniki
Szparagi umyć, odciąć końcówki, ugotować na półtwardo w osolonym wrzątku, odcedzić. Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, ostudzić, delikatnie obrać, pokroić w plastry.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć ziemniaki, na nie rozłożyć część szparagów, posypać tartym serem, na to znów ziemniaki, szparagi, ser i ziemniaki.
Roztopić masło, zrumienić z mąką, dolać mleko i wywar, podgrzać, dodać żółtko, doprawić solą, pieprzem i gałką, wylać na warzywa. Zapiekać 20 minut.
Wierzch zapiekanki będzie chrupiący, jeśli przed włożeniem jej do piekarnika posypiesz bułką tartą sos beszamelowy.
ok. 60 minutŹródło: Twoje Imperium