Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekanka ziemniaczano-szpinakowa"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 611
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 162
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 176
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 126
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 611
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 162
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 176
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 126
Składniki
Ziemniaki wyszoruj starannie, wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj w mundurkach do miękkości. Odlej, przestudź, obierz i pokrój w plastry.
Obraną cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę z czosnkiem, przesmaż. Dodaj oczyszczone liście szpinaku, krótko podduś. Dopraw solą, pieprzem oraz słodką papryką.
Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Na przemian układaj plastry ziemniaków oraz farsz szpinakowy. Ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki.
Jajka rozkłóć w misce razem z mlekiem i śmietaną. Zalej zapiekanki. Starty żółty ser wymieszaj z sezamem. Posyp wierzch dania.
Naczynie wstaw do piekarnika. Piecz około 40 minut w temp. 180 st. Gotowe danie możesz udekorować świeżymi ziołami.Źródło: Świat kobiety