Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zaprzęg śnieżnych reniferków"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 716
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 79
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 716
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 79
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę ze szczyptą soli. Dodaj cukier puder, zimne masło (lub margarynę) i 1 jajko. Posiekaj ostrym nożem, szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj kulę, owiń ją folią. Ciasto odstaw do lodówki na ok. 30 minut, aby się schłodziło.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy na placek o grubości około 3 mm. Foremką do ciastek wykrawaj renifery. Blachę do pieczenia przykryj pergaminem. Rozłóż renifery z kruchego ciasta. Piecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni. Pozostaw do przestudzenia.
Polewę z białej czekolady przygotuj według przepisu na opakowaniu. Polej nią zwierzaki, odstaw do zastudzenia. Czekoladę deserową (lub ciemną polewę) rozpuść. Użyj do namalowania oczek, pyszczków oraz kopytek. Słodkie renifery podaj na podwieczorek.
15 sztuk, czas ok. 60 min; porcja – 90 kcal, cena 90 grŹródło: Świat kobiety