Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zawijana babka z cynamonem"
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 160
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 20
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 87
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 415
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19579
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 160
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 20
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 87
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 415
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19579
Składniki
Czas przygotowania 100 minut. Cena porcji ok. 0,70 zł
W rondelku roztapiamy 45 g masła, a następnie wlewamy mleko. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy mleko z masłem, drożdże, 75 g cukru, szczyptę soli i wyrabiamy na gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokątny placek. Cynamon mieszamy z resztą cukru. Roztapiamy pozostałe masło, którym smarujemy ciasto, a następnie obficie posypujemy cynamonowym cukrem. Dzielimy na 5 długich pasków. Paski zwijamy jeden za drugim, zaczynając od środka posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką tortownicy. Jeśli został nam cynamonowy cukier, możemy nim posypać ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Pieczemy 30–40 minut w 180oC.
Cukier puder ucieramy ze śmietanką kremówką, syropem klonowym i sokiem cytrynowym aż powstanie gładki lukier. Smarujemy nim ostudzone ciasto i odstawiamy, żeby lukier stężał.Źródło: Rewia