Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i pożywne śniadaniowe ciastka.
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 139
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 264
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 372
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 108
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 107
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 139
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 264
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 372
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 108
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 107
Składniki
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dwie standardowe blachy piekarnikowe wykładamy papierem do pieczenia. Orzechy oraz morele grubo siekamy.
ROBIMY CIASTECZKOWĄ MASĘ Masło roztapiamy w rondelku, po czym studzimy. Jajka roztrzepujemy wraz z cukrem i ekstraktem waniliowym za pomocą widelca lub trzepaczki. Do dużej miski wsypujemy płatki, orzechy, suszone owoce oraz sól. Następnie dodajemy płynne masło oraz masę jajeczną i mieszamy dokładnie do połączenia wszystkich składników. Na koniec dodajemy mąkę, ponownie mieszamy przez chwilę, a gdy upewnimy się, że nie widać już grudek surowej mąki, odstawiamy całość na 15 minut. W tym czasie płatki odrobinę zmiękną, napęcznieją i przejdą zapachem masła i wanilii.
ROBIMY CIASTKA Nadszedł czas na formowanie ciastek. Dłonie nawilżamy wodą, a następnie z powstałej masy odrywamy niewielkie porcje i robimy z nich zgrabne kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego). Rozkładamy na blachach i delikatnie spłaszczamy. Pamiętamy oczywiście o tym, aby pomiędzy ciastkami zachować odległości, lecz nie muszą one być znaczące, gdyż ciastka będą raczej napuszały się i rosły w górę, aniżeli rozlewały na boki. Tego rodzaju ciasteczka zazwyczaj rozkłada się na blasze w czterech rzędach po cztery. Wtedy mamy pewność, że się nie posklejają.
PICHCIMY CIASTKA Tak przygotowane ciastka wkładamy do piekarnika na 20 minut. Powinny urosnąć, pięknie się zbrązowić i oszałamiająco zapachnieć! Po wyjęciu blachy z piekarnika zostawiamy ciastka w spokoju przez 2-3 minuty, gdyż zaraz po upieczeniu są bardzo delikatne. Po tym czasie przekładamy na kratkę i studzimy całkowicie, a ponieważ szybciutko stygną i twardnieją, to możemy je zajadać po 15-20 minutach.