Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zebra z ciemną polewą"
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 1806
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 1806
Składniki
Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 0,80 zł.
Wartość odżywcza porcji 200 kcal. Białko 4 g/Tłuszcz 10 g/Węglowodany 24 g.
Z umytej cytryny ścieramy skórkę. Jaja ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy skórkę cytrynową, mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z masą jajeczną na przemian z olejem słonecznikowym.
Kiedy się połączą, ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i konfiturę malinową, mieszamy.
Prostokątną blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Na przemian przekładamy do niej po łyżce jasnego i ciemnego ciasta, aż wyłożymy całość. Wyrównujemy wierzch, który nacinamy na całej długości nożem posmarowanym olejem. Pieczemy 40–50 minut w 180oC.
Gorzką lub deserową czekoladę kruszymy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając stopniowo śmietankę kremówkę, mieszamy. Ostudzone ciasto przekładamy na półmisek i dekorujemy polewą czekoladową. Zostawiamy do zastygnięcia na mniej więcej godzinę.Źródło: Rewia