Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ziemniaczane koszyczki z sałatką"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 27
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 19
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 19
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 22
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 27
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 19
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 19
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 22
Składniki
Ziemniaki umyj i dokładnie osusz. Następnie obierz i pokrój na cieniutkie plasterki (można ziemniaki zetrzeć na tarce na plasterki).
Plasterki ziemniaków pokrój nożem na długie, cienkie paski. Następnie lekko osusz je papierową serwetką. W tym czasie do garnka wlej olej i rozgrzej.
Większy durszlak wyłóż po obwodzie paseczkami ziemniaków i dociśnij mniejszym durszlakiem. Razem włóż je do rozgrzanej oliwy i smaż do przyrumienienia.
Tak podana sałatka nie tylko pysznie smakuje, ale także efektownie wygląda.
Najpierw usmaż koszyczki (patrz poniżej), ostrożnie wyjmij je z durszlaka i przenieś na papierowy ręcznik. Poczekaj, aż obcieknie z nich nadmiar tłuszczu.
Pieczarki oczyść i pokrój w cienkie plasterki. Następnie podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem.
W tym czasie przygotuj sos: około jednej trzeciej smażonych pieczarek dokładnie wymieszaj z musztardą, oliwą, solą, pieprzem, cukrem i octem. Całość zmiksuj blenderem na gładką masę.
Sałatę i rukolę umyj i odłóż na sitko. Gdy obcieknie, rozłóż do przygotowanych koszyczków ziemniaczanych i posyp podsmażonymi pieczarkami.
Koszyczki połóż na talerze, podawaj z pieczarkowym sosem.Źródło: Na żywo