Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Złociste kuleczki z ciecierzycy"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 116
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 164
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 45
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 138
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 116
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 164
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 45
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 138
Składniki
Ciecierzycę odsącz z zalewy. Cebulę i czosnek obierz, pokrój, dodaj do ciecierzycy i zmiksuj razem. Następnie dopraw (przyprawami i sokiem z cytryny). Ponownie krótko zmiksuj. Dodaj posiekaną drobno natkę oraz bułkę tartą (tyle, by masę łatwo było kleić). Ulep małe, zgrabne klopsiki i obtocz je w bułce tartej.
Rozgrzej olej na sporej patelni i smaż klopsiki, aż się ładnie zezłocą. Następnie osącz je z tłuszczu na papierowych ręcznikach kuchennych. Możesz powbijać w nie patyczki, żeby było je wygodnie jeść. Serwuj z sosem owocowym, np. żurawinowym.
ok. 40 min; porcja ok. 1-1,50 zł.
Kulki będą mniej kaloryczne, jeśli zamiast smażyć, upieczesz je na blasze w piekarniku, na papierze do pieczenia.Źródło: Świat kobiety