Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zupka bananowa z czereśniami"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 155
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 312
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 17
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 114
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 155
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 312
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 17
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 114
Składniki
Czereśnie opłucz, osącz na sicie, pozbaw ogonków oraz pestek. Skrobię wymieszaj starannie z odrobiną nektaru owocowego. Resztę nektaru wlej do rondelka, zagotuj razem z cukrem.
Do rondla z nektarem wrzuć przygotowane czereśnie, gotuj około 5 minut. Dodaj rozprowadzoną w odrobinie nektaru skrobię. Wymieszaj starannie, gotuj razem jeszcze minutę. Zdejmij z ognia, wystudź.
Dwa banany umyj starannie, obierz ze skórki, rozdrobnij. Umieść w misce, skrop sokiem z cytryny. Zmiksuj na gładką masę. Dalej miksując, wlewaj mleko oraz wsypuj krem waniliowy.
Powstałą zupę bananową schłodź, a następnie rozlej do talerzy lub miseczek. Obłóż plasterkami ostatniego obranego banana. Każdą porcję zupy polej czereśniowym kompotem. Podawaj na deser z maślanymi ciasteczkami.
Czas ok. 25 min; porcja – 230 kcal, cena 3,90 zł.
Ciasteczkowe zoo możesz przygotować sama. 24 dag mąki posiekaj z 14 dag zimnego masła. Dodaj 6 dag cukru oraz 2 żółtka. Zagnieć ciasto. Uformuj kulę, schładzaj 30 min. Ciasto rozwałkuj cienko. Foremkami w kształcie zwierzątek wytnij ciastka. Piecz 10- -12 min w 180 st.Źródło: Świat kobiety