Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Żurek na suszonych grzybach"
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 9866
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 126
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 533
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 79
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 9866
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 126
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 533
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 79
Składniki
Umyj grzyby. Włoszczyznę umyj, obierz i pokrój na duże kawałki. Zalej zimną wodą, dodaj suszone grzyby. Gotuj do miękkości (min. 60 minut).
Cebulę i wędzonkę pokrój w kostkę, podsmaż na oleju. Dodaj do bulionu na 20 minut przed końcem gotowania.
Przelej bulion przez sito. Do czystego bulionu wlej zakwas na żurek, gotuj ok. 5 minut. (Jeżeli obawiasz się, że zupa będzie za rzadka, odlej wcześniej trochę bulionu do drugiego naczynia i dodaj go w miarę potrzeby). Dodaj śmietanę i zagotuj.
Przypraw solą i pieprzem. Opcjonalnie można dodać odcedzone wcześniej grzyby i wędzonkę. Podaj żurek z jogurtem naturalnym, posypany szczypiorkiem, z podpieczoną grzanką.Źródło: Olivia