Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Żurek z jajkiem i chrzanem"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9826
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 243
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9826
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 243
Składniki
ok. 70 minut
Boczek opłukać, zalać wodą i gotować do miękkości. Wyjąć, oddzielić tłuszcz od mięsa. Do wywaru włożyć obrane warzywa z włoszczyzny. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, posolić. Gotować, aż jarzyny zmiękną, przecedzić.
Do wywaru dodać zakwas, zagotować, zaciągnąć śmietaną i chrzanem. Przyprawić suszonym majerankiem i pieprzem. Jajka ugotować na twardo, obrać, podzielić na ćwiartki.
Kiełbasę pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Przysmażyć razem na tłuszczu z boczku, przełożyć do żurku. Dodać też pokrojone w kostkę mięso z boczku. Można udekorować zieleniną.Źródło: Twoje Imperium