Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja podstawowa wersja biszkoptu, wzbogacona o wodę różaną. Biszkopt zawsze się udaje, jest sprężysty i miękki. Wykorzystuję go do sporządzania tortów, ciast owocowych i przeróżnych słodkości.
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 41
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 59
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 57
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 996
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 226
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 41
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 59
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 57
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 996
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 226
Składniki
Do dzieży robota planetarnego wlewam białka oddzielone od żółtek, dodaję cream of tartar, szczyptę soli i końcówką rózga ubijam pianę zaczynając na wolnych obrotach.
Następnie zwiększam obroty i stopniowo wsypuję cukier. Miksuję do uzyskania sztywnej piany.
Następnie ciągle miksując dodaję po jednym z 8 żółtek i wodę różaną.
Miksuję aż uzyskam tzw. kogel - mogel.
Mąkę pszenną razem ze skrobią kukurydzianą umieszczam w przesiewaczu.
Teraz przesiewam mąkę pszenną wymieszaną ze skrobią i łopatką dokładnie mieszam.
Ciasto umieszczam w rancie, można w tortownicy- dna i boków NIE NATŁUSZCZAMY.
Biszkopt pieczemy około 45-50 minut w nagrzanym piekarniku do 175°C. Zawsze sprawdzam patykiem, jeśli jest suchy to znak, że ciasto upieczone. Biszkopt studzę w rancie na kratce kuchennej.
Zimny biszkopt wyjmuję z rantu. Z tej proporcji wychodzi biszkopt o średnicy 24 cm i 10cm wysoki.
Aby uzyskać równe blaty do krojenia biszkoptu używam noża strunowego.
Biszkopt w zależności od potrzeb kroję na 3 lub więcej blatów. Tu przekroiłam na 5 blatów po około 2 cm grubo.
Smak i kolor biszkopt zawdzięcza wiejskim jajom, czyli od szczęśliwych kur. Naturalny aromat kwiatu róży uzyskujemy dzięki dodatkowi wody różanej.