Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 12-11-2019
Cudowny lek na przeziębienie i odporność.
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 807
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 259
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 539
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 140
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 807
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 259
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 539
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 140
Składniki
Cytrynę sparzyć, pokroić na ćwiartki a następnie na plasterki. Imbir oskrobać i pokroić w cienkie plasterki. Jeśli dodajemy czosnek to obieramy. Do wyparzonego słoika lub butelki wrzucić połowę pokrojonych cytryn, imbiru i ząbek czosnku. Zalewamy połową miodu i dodaję pozostałą cytrynę, imbir i ząbek czosnku. Zalewamy pozostałym miodem. Zakręcamy i odstawiamy na 24 h do lodówki. Wstrząsnąć słoikiem około 2-3 razy w ciągu doby. Po tym czasie syrop jest gotowy do spożycia. Dawkowanie 1 łyżka dziennie osoba dorosła, 1 łyżeczka dziennie dziecko. W przypadku przeziębienia zwiększyć dawkę do 3 łyżek/łyżeczek na dobę. Podawać bezpośrednio z łyżki lub jako dodatek do herbaty lub wody. Należy pamiętać aby nie dodawać syropu do gorących napojów bo straci swoje właściwości. Przechowywać w lodówce przez ok. 2-3 tygodnie.