Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne same na ciepło i idealne do kanapek.
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 57
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 94
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 277
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 57
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 94
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 277
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Masło rozpuszczamy w rondelku i pozostawiamy do ostygnięcia. Do pozostałych składników na ciasto dodajemy rozpuszczone drożdże i masło. Dokładnie wyrabiamy. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30 minut). W tym czasie możemy przygotować oliwki. Oliwki odsączamy i kroimy na grube plasterki.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, formujemy wałeczek. Wałeczek dzielimy na 8 jednakowych porcji (u mnie każda z porcji ważyła ok 62 gramy). Następnie bierzemy kolejno każdy kawałek ciasta i spłaszczamy na ręce tworząc placek. Na każdy placek układamy część pokrojonych oliwek i dokładnie sklejamy brzegi. Formujemy okrągłą bułeczkę i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane bułeczki pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 30 minut.
Kiedy bułeczki rosną, nagrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni z termoobiegiem. Jeśli pieczemy bez termoobiegu temperaturę zwiększamy o 20 stopni do 180. Wyrośnięte bułeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy 20 minut. Smacznego:-)