Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułki pszenne upieczone z mąki chlebowej Typ-750. Podany przepis jest na 6 dużych bułek o wadze 226 g każda.
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 391
Proste ciasto na kwaśnej, gęstej śmietanie i oleju z rabarbarem. Zaczyna się...
Odsłon: 14766
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 364
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 391
Proste ciasto na kwaśnej, gęstej śmietanie i oleju z rabarbarem. Zaczyna się...
Odsłon: 14766
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 364
Składniki
Z drożdży, cukru, łyżki mąki i 100 ml ciepłego mleka sporządzamy rozczyn, wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut aż drożdże urosną. Do większej miski przesiewamy 700 gram mąki, dodajemy sól i olej, mieszamy. Dodajemy wyrośnięte drożdże, oraz pozostałe ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto żeby było gładkie elastyczne i odchodziło od rąk. Podczas wyrabiania ciasta w razie potrzeby podsypujemy mąką.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy składając je pod spód, dwa trzy razy.
Dzielimy ciasto na 6 równych kawałków z których uformujemy 6 dużych bułek.
Uformowane bułki nacinamy żyletką lub wgniatamy plastikową patką po środku bułki. Tak przygotowane bułki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 60 minut.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 25-30 minut do ładnego zarumienienia się bułek.
Upieczone bułki studzimy na kratce.
Smacznego!!!