Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron domowy to pyszny dodatek do zup np. rosołu, który czasami warto przygotować w swoim domu, zamiast używać gotowego produktu ze sklepu. Przygotowanie domowego makaronu jest naprawdę banalnie proste i szybkie a jego smak wyjątkowy.
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 46
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 736
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 91
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 211
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 46
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 736
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 91
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 211
Składniki
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy jajka i wszystko mieszamy łyżką aż składniki się połączą. Ciasto przekładamy na stolnicę i zagniatamy do momentu aż będzie elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny.
Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 mm, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Rozwałkowane ciasto suszymy około 5 minut z każdej strony, po czym kroimy na paski o szerokości około 5 cm. Paski ciasta układamy jeden na drugim lekko podsypując mąką a następnie kroimy w paski o pożądanej grubości. Tak przygotowany makaron rozsypujemy na stolnicy i suszymy jeszcze około 15 minut a następnie gotujemy w lekko osolonym wrzątku około 4-5 minut w zależności od grubości, często mieszamy aby kluski się nie posklejały.