Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pod tajemniczą nazwą – „ziemniaki haselback” kryje się wspaniała potrawa pachnąca ziołami i czosnkiem, a jej nazwa wywodzi się od szwedzkiej restauracji Hasselbacken, w której danie zostało przyrządzone po raz pierwszy 200 lat temu. Ziemniaki hasselback to połączenie chrupkości chipsów i miękkości pieczonych ziemniaków. Taką potrawę możesz podać jako lekką przystawkę lub jako element dania głównego w towarzystwie pieczonego mięsa lub warzyw.
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27492
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 175
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 201
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1243
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27492
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 175
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 201
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1243
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Weź blaszaną foremkę (wymiary 25x25 cm) lub naczynie żaroodporne i wyłóż papierem do pieczenia.
Umyj i obierz ziemniaki, a następnie ponacinaj je na 2-3 mm plasterki. Możesz ułożyć ziemniaka między dwiema pałeczkami do ryżu. Wtedy na pewno nic ci się nie przesunie i nie przekroisz warzywa do końca. Kartoflane plasterki mają tworzyć formę harmonijki. Rozpuść masło w garnku lub użyć oleju. Do płynnego tłuszczu wsyp sól, pieprz, zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek (możesz zastąpić też granulowanym czosnkiem).
W blaszce układaj ziemniaki i polej każdy z nich aromatycznym olejem. Dobrze, jeśli glazura pokryje przestrzenie między plasterkami ziemniaka. Piecz warzywa 60 minut.
Ziemniaki fantastycznie smakują podawane na ciepło, bezpośrednio wyjęte z piekarnika. Glazurowane kartofle serwuj z klasycznym gzikiem, mięsem, grillowanymi lub pieczonymi warzywami albo sałatką ze świeżych warzyw. Odświeżenia doda sos koperkowy lub czosnkowy.