Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na doskonały dodatek do mięs i sosów.
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 81
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 53
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 741
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 95
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 81
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 53
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 741
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 95
Składniki
Ziemniaki należy zetrzeć na tarce i odcisnąć nadmiar wody z pomocą pieluszki tetrowej lub lnianej ściereczki.
Do masy ziemniaczanej dodajemy jajka, ziemniaczaną i pszenną mąkę. Zasugerowane w przepisie 20 dag pasowało do ziemniaków przez nas użytych. Musicie wyczuć sami kiedy ciasto na kluski będzie gotowe. Mąkę pszenną dodawajcie powoli ciągle masę wyrabiając łyżka lub widelcem aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawiamy ziemniaki majerankiem i solą.
Z pomocą łyżki kładziemy (stąd z resztą nazwa klusek) porcję ciasta na gorącą, niehulającą i osoloną wodę. Gotujemy kluseczki około 3 minut od wypłynięcia. Przepis na doskonałe śląskie kluski szare zwane czorne w linku pod wpisem. Zapraszamy.