Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeżeli ktoś myśli, że zrobienie czeskich knedlików jest trudne, to bardzo się myli. Nie trzeba mieć nawet garnka do gotowania na parze. A z czym podać knedliki - może z gulaszem wołowym https://smaker.pl/przepisy-dania-glowne/przepis-gulasz-wolowy,195513,lucque.html
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 53
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 85
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5945
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 89
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 53
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 85
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5945
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 89
Składniki
Mleko lekko podgrzać, dodać do niego cukier, 2 łyżki mąki i drożdże, odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ze wszystkich składników wyrobić elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na minimum 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić ciasto na 4 porcje, z każdej uformować kształt knedla (małego chlebka).
W dużym garnku zagotować osoloną wodę, gotować w niej knedle przez około 15 minut (najlepiej pojedynczo, rosną w trakcie gotowania, trzeba uważać, żeby się nie posklejały).
Ugotowane knedle podawać pokrojone w plastry, od razu (na ciepło) z sosem lub obsmażone na maśle. Gorące knedle najwygodniej kroi się za pomocą zwykłej nitki. Należy poprowadzić ją pod spodem knedla i zaciągnąć nad nim tworząc pętelkę.