Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Były już kluski śląskie, to dziś zrobimy sobie kopytka. Takie, jak kiedyś jadło się u Babci. Można podać je do gulaszu z indyka czy jakiegokolwiek innego, do wyśmienitej goloneczki, a można jeść po prostu jako samodzielne danie, z mlekiem, okraszone smalczykiem i skwareczkami - powiem Wam, że właśnie takie lubię najbardziej - z mleczkiem i skwarkami, albo po prostu odsmażane ;)
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 730
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 149
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 85
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 730
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 149
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 85
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Stolnicę posypujemy obficie mąką pszenną i wykładamy na nią ziemniaki.
W środku robimy zagłębienie i wybijamy tam całe jajka.
Posypujemy mąką ziemniaczaną i zaczynamy wyrabiać, w razie potrzeby podsypując obydwoma rodzajami mąki.
Ciasto powinno być gładkie, miękkie i nie klejące się do rąk. Ilość mąki podana w przepisie jest orientacyjna, to ilość, która zwykle mi wystarcza. U Was może się okazać, że będzie trzeba trochę więcej lub mniej, to zależy od wielu czynników, choćby od odmiany ziemniaków, których używacie.
Od gotowego ciasta odkrajamy nożem kawałki ciasta i rolujemy z nich wałeczki o grubości około 4cm i lekko je spłaszczamy.
Ustawiając nóż skośnie względem wałka, odcinamy kawałki ciasta o grubości około 2cm. Jeśli ktoś chce, może oczywiście zrobić mniejsze kopytka :)
Kopytka wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 2-3 minutki od wypłynięcia. Smacznego!!!!