Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dobry odpowiednik chleba. Dobre jako dodatek do innych potraw jak mięso Gyros. Można piec na grillu zamiast grzanek. Dla tych którzy nie lubią ostrego jedzenia proponuję zrobić je bez przypraw (jedynie sól)
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27490
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 174
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 198
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1241
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27490
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 174
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 198
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1241
Składniki
Ciasto: Łączymy z sobą wszystkie sypkie składniki i dobrze mieszamy. Dodajemy wody i dobrze wyrabiamy ciasto. Jeżeli ciasto klei się do rąk dodajemy jeszcze mąki i ugniatamy. Operację powtarzamy tak długo aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk. Na koniec formujemy kulę i polewamy łyżeczką oleju i rozprowadzamy go po powierzchni. Miseczkę z ciastem zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 20 min. Ciasto dzielimy na 6-8 kulek (według uznania). Każdą kulkę kładziemy na podsypany mąką blat i rozwałkowujemy na cienkie placki.
Pieczenie: Placek układamy na rozgrzanej (nie posmarowanej) patelni (lub na grillu) po kilkudziesięciu sekundach przewracamy na drugą stronę i smarujemy olejem, przewracamy i smarujemy. Operację powtarzamy aż ciasto będzie chrupiące (ciasto w początkowych fazach pieczenia można zwijać lub składać)