Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mielonka idealna do kanapek. Można zrobić bez słoninki.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Składniki
Chude mięso kroimy w kawałki o wielkości 3 do 4 cm. Boczek mielimy w maszynce przez sitko 5 mm, słoninkę kroimy w kosteczkę 5 x 5 mm, chudą wieprzowinę z golonki mielimy dwukrotnie przez sitko 2,5 mm i dodajemy pół szklanki bardzo zimnej wody (dodatkowo możemy rozdrobnić blenderem). Mięso drobno rozdrobione i zmielony boczek wraz z pokrojoną słoninką mieszamy do momentu, aż nabiorą kleistości. Równocześnie dodajemy peklosól i wszystkie przyprawy. Następnie dodajemy mięso chude pokrojone w kawałki 3-4 cm. (mięso te najlepiej jest wcześniej potłuc tłuczkiem do mięsa) . Wszystko należy bardzo dokładnie i długo wyrabiać. Farsz umieszczamy w woreczku do szynkowara.
Szynkowar uzbrajamy.
Umieszczamy na 24 godziny do lodówki.
Po 24 godzinach parzymy 90 -100 minut w temp. 75- 80 stopni Celsjusza do osiągnięcia temperatury mięsa w środku 68 stopni Celsjusza. Następnie chłodzimy w zimnej wodzie i umieszczamy na noc do lodówki.
Smacznego!!!