Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny domowy chleb pszenny na drożdżach z ziarnami siemienia i słonecznika, ale można dodać sezam lub piec bez ziaren, jak kto lubi.Przepis jest na dużą blachę lub można uformować 2 małe chlebki.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9443
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 229
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 513
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9443
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 229
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 513
Składniki
Mąkę przesiać do dużej miski, zrobić dołek dodać drożdże, cukier i trochę ciepłego mleka, rozmieszać drożdże i poczekać kilka minut aż drożdże podrosną. Wlać resztę mleka, wodę, dodać sól, ziarna i wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w misce na 20 minut aby ciasto odpoczęło. Wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką, rozciągnąć na kwadrat i kilka razy złożyć na pół dociskając rękami, po czym uformować prostokąt i przełożyć do blachy wysmarowanej olejem i wysypanej płatkami owsianymi. Pozostawić do wyrośnięcia ok. 2 godziny. Kiedy ciasto wypełni całą formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec 40 minut.