Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki z papryką w słoikach to wyśmienity dodatek do każdego obiadu czy kanapek. Tak przygotowaną sałatkę warto przygotować by cieszyć się jej smakiem całą zimę. Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 180
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 180
Składniki
Umyte i wysuszone ogórki razem ze skórką kroimy w ćwiartki lub ósemki. Obraną cebulę kroimy w półplasterki. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroimy w paski.
W umytych i wyparzonych słoikach umieszczamy gałązkę kopru, ogórki, paprykę i cebulę. Następnie do każdego słoika dodajemy po 2 ziarenka czarnego pieprzu, po ziarenku ziela angielskiego, oraz po małej porcji gorczycy.
Do dużego garnka wlewamy wodę oraz ocet, wsypujemy cukier oraz sól a następnie wszystko dokładnie mieszamy i zagotowujemy, po czym odstawiamy z ognia. Każdy słoik zalewamy przygotowaną gorącą zalewą do pełna, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut. Następnie słoiki wyjmujemy z wody, ustawiamy do góry dnem i pozostawiam do wystudzenia. Po kilku dniach przenosimy słoiki w chłodne miejsce.