Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Baaaardzo ostry dodatek do mięs i nie tylko....
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 29
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 29
Składniki
1. Obierz czosnek i zsiekaj go jak najdrobniej (nie wyciskaj przez prase bo stracisz efekt) 2. Papryki opiecz na grillu lub na patelni bez tluszczu (musza byc podpieczone - nie surowe ale tez nie upieczone do konca). 3. Przekroj papryki wzdluż na cwiartki ale tak zeby trzymaly sie na szypułce (ewentualnie usun gniazda nasienne jezeli nie chcesz zbyt ostrych).
1. Poćwiartowane papryki ułóż na talerzu. 2. Posyp je obficie solą. 3. Przykryj je równomiernie posiekanym czosnkiem. 4. Obficie skrop calosc octem. 5. Ponownie posyp solą (im więcej soli tym "mniejszy ogień") 6. Całość na koniec skrop obficie olejem. Rób to w miarę możliwości szybko żeby przystawka była ciepła (od opieczonych papryczek). Olej z octem oraz czosnkiem powinien zrobić "specyficzny sos" - moja rodzina zajada się tym sosem zajadając go przez maczanie w nim bagietki albo innego białego pieczywa :) Proporcje sosu - octu i oliwy dobierz indywidualnie - zależnie od swoich upodobań - ja robie 3:1 najlepsze jak jest lekko ciepłe :) pozdrawiam wszystkich Wampirów :D