Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak w opisie. Zostało mi trochę fasoli, więc wymyśliłem pastę a'la smalec. Wybornie smakuje jako awaryjna przekąska dla gości. Podawać z kiszonkami np. ogóreczkiem na kanapce.
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2103
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 954
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 202
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20966
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2103
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 954
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 202
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20966
Składniki
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek ścieramy lub dokładnie ugniatamy, odmierzamy potrzebną ilość fasoli.
Na neutralnie smakowym tłuszczu (olej kukurydziany, rzepakowy, masło klarowane), smażymy cebulkę aż się zeszkli. Solimy wedle uznania. Dodajemy starty czosnek. Mieszamy i jeszcze krótko smażymy.
Ogień zmniejszamy na minimalny, dodajemy fasolkę, mieszamy po czym ugniatamy aż uzyskamy pożądany kształt jak na kolejnym zdjęciu.
Dodajemy pieprzu, soli. Jeśli masa jest zbyt gęsta, a chcielibyśmy mieć ją rzadszą, najlepiej jest zostawić trochę wody z gotowania fasoli bądź puszki i dolać.
Pastę zjadamy od razu:) Jeśli chcemy zostawić ją na później, studzimy, przekładamy do naczynia i zamykamy, chowamy do lodówki. Pasta wytrzyma do 3-4 dni. Można podgrzać na lekko tłustej patelni. Wybornie smakuje z kiszonką np. ogórkiem, grzybkiem, cebulką.
Jeśli lubimy skwarki w smalcu, również mam na nie sposób. Korzeń pietruszki należy obrać i pokroić w drobniutką kostkę. Podsmażyć na brązowo na oleju z dodatkiem sosu sojowego lub soli. Możemy do tego użyć także selera. Jednak według mnie najlepsze "skwarki" wychodzą z kaszy gryczanej. Najlepiej jest do tego użyć suchej kaszy lub płatków gryczanych. Podsmażamy je na niewielkiej ilości oleju i dodajemy do 'smalczyka'. Chrupiące i pyszne!