Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasta z wędzonej makreli i fileta z makreli w sosie pomidorowym z puszki
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 100
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 71
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 282
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5436
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 100
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 71
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 282
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5436
Składniki
Makrelę obieramy z ości, wkładamy do miseczki. Dodajemy zawartość konserwy rybnej tj. filety z makreli w sosie pomidorowym. Dodajemy 1/2 (lub całą) kostki miękkiego masła. Rozgniatamy wszystko widelcem. Blendujemy na gładką masę.
Podajemy na kromeczkach pieczywa lub krakersach. Wzbogacamy/ozdabiamy: plasterkiem jajka, pokrojonym szczypiorkiem, piórkiem cebulki dymki, kleksem ketchupu lub majonezu, ogórkiem kiszonym lub konserwowym, rzodkiewką, listkiem sałaty itd - według upodobań, gustu smakowego i estetycznego. To rodzaj pasty podstawowej, można ją zrobić z różnych połączeń ryb wędzonych i konserwowych (lub bez konserwowych). Można taką "bazową" pastę przechowywać kilka dni w lodówce (dlatego jest na bazie masła, a nie musztardy i majonezu) i codziennie robić w nowych odsłonach... Osobiście lubię mieć w lodówce 3-4 rodzaje past podstawowych (jak np. z kurczaka, jajeczna, mięsna) i rano lub wieczorem komponować atrakcyjne i urozmaicone kanapki. Najbardziej lubię pasty na krakersach... Dodaję tę podstawową pastę dlatego, że wszystkie jakie tu znalazłam są właściwie już z różnymi dodatkami, do zrobienia i zjedzenia od razu. A ja rano bardzo się spieszę, a lubiąc pięknie wyglądające i różnorodne smakowo kanapki wolę przyrządzać je z past bazowych i ozdabiać tylko na bieżąco tym, na co mi fantazja, smak i zawartość lodówki pozwoli... Pierwszy raz wstawiam tu cokolwiek - tak troszkę na szybko, więc żałuję, że nie mam zdjęcia. No, ale ta pasta jest po prostu w mocno pomarańczowym kolorze... Wiem, że dla wszystkich przygotowujących posiłki nie jest to nic nowego, ale może warto sobie te "bazy" przypomnieć? Smacznego.