Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kremowe prawdziwki duszone na maśle mogą być doskonałym dodatkiem do wielu potraw lub bazą do dań mięsnych, makaronów lub risotto. Tych pysznych i pachnących darów lasu nie da się porównać z żadnym innym rodzajem grzyba. Pod względem smaku jest po prostu bezkonkurencyjny. Najdoskonalszym nośnikiem smaku borowików jest masło, które powoduje, że grzyby wychodzą delikatne i soczyste. Prawdziwków nie musisz wcześniej obgotowywać, ponieważ mogłyby stracić swoją jędrność i kształt. Przygotowanie prawdziwków na maśle zajmie ci kilkanaście minut, a cudowny zapach wypełni kuchnię na długi czas.
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2178
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 131
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 141
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2178
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 131
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 141
Składniki
Oczyść prawdziwki ze ściółki i liści, odrzuć robaczywe grzyby, odetnij końcówki korzonków i ewentualnie opłucz borowiki pod wodą, a następnie osusz. Pokrój grzyby w plasterki, by zachować ich kształt w przekroju.
Na patelni rozpuść masło, po chwili zdejmij pianę, dzięki czemu uzyskasz masło klarowane. Jeśli lubisz smak czosnku i cebulki w grzybach, obierz i drobno poszatkuj warzywa, a następnie wrzuć na patelnię, aby się zeszkliły (lecz nie spaliły!). Możesz też usmażyć grzyby solo, aby wydobyć ich naturalny smak. Dodaj na patelnię borowiki i przesmażaj około 15-20 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Świeże grzyby lubią przywierać do patelni.
Gdy prawdziwki będą już rumiane, posól je i popierz. Możesz dodać łyżkę śmietany lub oprószyć świeżymi ziołami. To już zależy od twoich upodobań. Prawdziwki na maśle serwuj prostu z patelni.